PROGRAM

Sommarmusik i Dalsland Center 2022

Alla konserter startar klockan 16.00 och varar 45-50 minuter. Biljetter säljs i direkt anslutning till konserten och artisten/gruppen ansvarar för detta. Biljetterna kostar  80 kr för vuxna och 40 kr för barn/ungdom tom 19 år. Konserterna äger rum i Kalandersalen på Dalsland Center, Håverud.

OBS! Detta gäller om inget annat uppges, se detaljer för varje konsert i programmet nedan.

Söndag 26 juni: Trio Plus

En trio på fiol, viola och saxofon, bestående av Claudia Winkler, Nina Strid och Per  Lagerberg, som kommer att spela Mozart Divertimento och Beethoven. Det blir också gästbesök de yngre instrumentalisterna Anton och Peter, som tillsammans med Claudia och Nina bildar The Winkler Quartet, som framför några stycken av Bach och Mozart. 

Stråkinstrument uppställda i naturen.

LÖRDAG 2 JULI: KARLSSON BAROCK

I årets sommarprogram spelar Karlsson Barock musik av tre tonsättare som fick en närmast ofattbart stor påverkan på musikhistorien. Att Johann Sebastian Bach idag betraktas som sitt millenniums största kompositör hindrar inte att hans samtid höll Georg Philipp Telemann som den bättre av de båda! Antonio Vivaldi reste över hela Europa och trollband sin publik med sitt bländande violinspel. Hans arbete med föräldralösa flickor i Venedig gjorde honom och flickorna världsberömda. Deras program innehåller musik för såväl en eller flera solister med orkester som konserter för orkester utan soloinslag. 

Konsertprogrammet kan komma att ändras. 

OBS! Biljetterna kostar  150 kr för vuxna. Barn/unga upp till 18 år går in gratis. Konserten framförs i Hallingsalen.

Fjorton personer i svart står uppställda framför havet under mulen himmel.

SÖNDAG 3 JULI: TRIO KNARRBY

Trio Knarrby består av tre dalslänningar som spelar sax, bas och trummor. Jakob Evert (bas) pluggar på musikhögskolan i Göteborg och Linus Axelsson (trummor) och Simon Bertilson (saxofon) studerar i Växjö. Alla går inriktning jazz men spelar alla möjliga genrer. På sommarmusik-konserten kommer de att fokusera på egenskriven musik, folk-inspirerad musik och kanske lite jazzstandards! 

Trio Knarrby kommer att spela två set om ca 30 min, klockan 12.15 och 13.45 vid kanalkanten i Håverud. Fri entré.

Tre killar står framför en röd vägg.

TORSDAG 7 JULI: Elin Bergsman och Lars Nilsson

Vi kommer bjuda på en stund av brittisk och irländsk folkmusik plus en del egenskrivet.   

Varmt välkomna! 

Lars sitter i en hammock och Elin står med ett gitarrcase på ryggen.

SÖNDAG 10 JULI: Folk för folket

Kvintetten är ett glatt gäng av musikanter, som ägnar sig helhjärtat åt den traditionella musiken. Repertoaren är mestadels från (väst-)Sverige, men de spelar också bitar från andra områden, alltid enligt mottot: ”En vacker melodi är alltid värd att spela.” 

Musiken är tät, samspelt och svängig och leds av riksspelmannen Alban Faust som trakterar både nyckelharpa och säckpipa. 

Övriga medlemmar är: Ute Faust Thomas (klarinetter), Ingela Fredriksson (fiol), Lars Nilsson (bas) och Britt Marie Larsson (gitarr). 

En folkmusikensemble på fem personer står uppradade med sina instrument.

TORSDAG 14 JULI: Lars Nilsson & Johnny de Crapetz – The Glorious Sixties

Många anser att musiken var som bäst på 1960-talet. Jonny de Capretz och Lars Nilsson upplevde båda detta gyllene decennium som tonåringar. Det var då de började intressera sig för musik på allvar och lärde sig spela gitarr. 

I Kalandersalen kommer de att spela egna tolkningar av ett urval av sina favoritlåtar från tiden det begav sig. Det blir både välkända alster och i det närmaste bortglömda pärlor. Givetvis blir det också anekdoter och historik kring låtarna och grupperna som en gång spelade in dem. 

Jonny flyttade till Dalsland för sex år sedan. Före det bodde han hela sitt liv i Malmö där han har spelat med många olika grupper. Lars spenderade sina tonår i södra Storstockholm, och avancerade musikmässigt från Lollipops via Plommons till Hollies och sedermera grupper som King Crimson. 

Jonny och Lars har spelat tillsammans i drygt fem år och har en mycket bred repertoar och stor instrumentuppsättning. Men den här gången blir det fokus på 60-tal och gitarrer. 

Jonny och Lars sitter bredvid varandra i en hammock.

LÖRDAG 16 JULI: The Hebbe Sisters med Smilbilen

Under en vecka i juli är The Hebbe Sisters ute på husbilsturné med sitt unika koncept, Smilbilen. På sin resa runt Vänern bor systrarna i en kreativt dekorerad husbil och sprider glädje med sin underhållande och musikaliska scenshow. På The Hebbe Sisters musikaliska meny finner du både swing, visa, klassiskt och pop – helt enkelt något för alla åldrar och smaker. Musiken framförs gärna i kombination med fartfyllda koreografier. Kanske du även får se ett och annat stepp-nummer? 

Glädje, utstrålning och musikalitet. Det är ord som kännetecknar dessa tre sjungande, swingande, showande systrar. Med en smittande energi framför de musik i egenskrivna, innovativa arrangemang som sällan lämnar publiken oberörd. Systrarna Emelie, Josefine och Maria Hebbe turnerar regelbundet både i Sverige och utomlands och har stått på scenen tillsammans sedan mycket tidig ålder. De har levererat proffsiga framträdanden i både Allsång på Skansen, Bingolotto och SVT Go’kväll. Under år 2020 släppte de albumet Jazz It up and Move tillsammans med Sveriges jazzelit. 

Foto: Christer Lönnroth
The Hebbe sisters poserar under ett rosa paraply i prickiga klänningar.

LÖRDAG 23 JULI: SÅNGER FÖR FRIHETEN

Vid sidan av den traditionella musiken har riksspelmannen Alban Faust i hela sitt liv också sjungit engagerade visor till gitarr. Ämnen som frihet, demokrati och rättvisa ligger honom varmt om hjärtat och inte bara i tider som dessa, är det viktigt att värna (musikaliskt) om dessa värderingar. Sångerna ger oss kraft, hopp och mod att stå upp för friheten och den okuvade människan. 

Alban Faust sjunger i en mikrofon och spelar gitarr iklädd basker, vit skjorta och broderad väst.

SÖNDAG 24 JULI: Carro Anderberg

Carro Anderberg återvänder till kalandersalen. I år med ännu fler nya låtar. Under pandemin har hon varit minst sagt produktiv med låtskrivande och kommande EP-släpp.

Carro står med armen stödd på sitt gitarrfodral på en gräsmatta under molnig himmel.

TISDAG 26 JULI: Marita Ingvarsdotter och Lars-Erik Gustavsson

Marita Ingvarsdotter (sång) och kompanjonen Lars-Erik Gustavsson (gitarr) bidrar med både moderna visor och klassiker från Evert Taube. 

Lars-Erik och Marita står bredvid varann och tittar leende in i kameran.

TORSDAG 28 JULI: John Johansson

John Johansson spelar och sjunger 60-talslåtar, Sven-Ingvars, country, Dan Andersson och Evert Taube med mera. 

John Johansson leendes i glasögon och orange piké.

LÖRDAG 30 JULI: Elin, Johanna & Sofia

Elin Bergsman, Johanna Bergquist och Sofia Karlsson bjuder på en lugn akustisk eftermiddag med musik från kvinnliga låtskrivare och artister.

Elin, Johanna och Sofia sitter i en trappa iklädda svart och rosa.

SÖNDAG 31 JULI: Faust & Fredriksson

Alban Faust (nyckelharpa & säckpipa) och Tomas Fredriksson (fiol) tilldelades båda titeln ”riksspelman” på samma dag 2009 för deras enastående spel. Där och då bestämde de sig för att fördjupa sitt musikaliska samarbete. Många spelningar senare, men också tack vare den geografiska och kulturella närheten (de är grannar), har deras gemensamma spel vuxit samman än mer. Musiken präglas av ömhet, värme, originalitet, men framför allt av en lekfullhet som är lika väl lämpad för dansgolvet som för konsert, alltid på högsta nivå. Faust& Fredriksson spelar främst folkmusik från Dalsland 

Faust och Fredriksson spelar fiol och nyckelharpa.

TISDAG 2 AUGUSTI: Carl Henrik Hilding

Musiken framförs på en samling analoga och digitala instrument tillsammans med sång, på ett närvarande och halvimproviserat vis. Det som händer händer, det som blir, blir. Detta gör varje spelning unik och framförandet formas och inspireras av tiden, rummet och publiken. Musiken kan beskrivas som neoklassisk och experimentell och tar inspiration från bland annat ambient musik, techno, metal och jazz. Målet är att skapa en miljö där publiken inte bara hör och känner musiken, utan även sig själva och varandra. Tanken är att skapa en plats för upplevelse och kontemplation.

Carl Henrik Hilding i en svartvit bild, upprullad skjortärm, glasögon på, utsläppt hår och mick i handen.

TORSDAG 4 AUGUSTI: Roberts Pianobar

Roberts Pianobar tar oss med på en hundraårig tidsresa, med en blandad musikkompott av välkända covers, genom Roberts one man band på sång och piano. Allt från boogie woogie, rock and roll och Elvis till disco, country, schlager, dansband och visor. Allt för att sprida musikalisk glädje med livemusik och skapa en avslappnad miljö för publiken.

Robert sitter framför en synth med en mick i stativ .

LÖRDAG 6 AUGUSTI: JAG OCH JENNY

”Jag och Jenny” är en duo från Färgelanda som spelar låtar av Stevie Wonder, Ted Gärdestad, Cornelis Vreeswijk samt Evergreens på ett intimt sätt. Publiken kan förvänta sig ett pianospel utöver det vanliga och en sångerska med stor röst.  

Jenny och Kristian lutar huvudena mot varandra och ler in i kameran.

SÖNDAG 7 AUGUSTI: SILVAS

Silvas är ett internationellt liveband som spelar pop/swing samt bossa nova och brasiliansk musik. Musiken passar alla åldrar och tillsammans sprider gruppen spelglädjen, harmonin och svänget som återfinns i latinamerikansk kultur. Varmt välkomna!
 
Bandet består av Sophia Reinholdsson (sång), Arthur Silva (gitarr), Jorge Garcia (percussion) och Peter Leisborn (bas). 

Besök gärna deras instagram konto @silvas.se 

Förkop av biljett: Swisha biljettkostnaden till 0707-979510 

Ett collage där tre av Silvas musiker står upställda framför en trävägg och den fjärde syns på scen spelandes kontrabas.

TISDAG 9 AUGUSTI: Gitarrbar Berlin

Gitarrbar Berlin utgörs av ett gäng forna estetare som främst lirar rockcovers, gammalt som nytt. Influerade av såväl Stones och Hendrix som Sam Fender utlovas en ösig spelning med mycket spelglädje.

En svartvit bild på fyra killar framför ett trumset, hållandes i två skyltar där det står Gitarrbar Berlin.

TORSDAG 11 AUGUSTI: Jon Svenungsson

Jon är en 23-årig gitarrist och sångare som studerar en kandidat i klassisk gitarr vid Norges Musikkhøgskole i Oslo. Till hösten börjar han sitt fjärde och sista år. Jon har en bred musikerfarenhet som framför allt inkluderar klassisk musik och pop/rock, då han också spelar elgitarr samt visklassiker som Evert Taube och modern singer songwriter som Bob Dylan.  

Jon Svenungsson sitter i en spotlight på scen med sin gitarr.

LÖRDAG 13 AUGUSTI: ABF Swinging Big Band

ABF Swinging Big Band drivs som studie-cirkel i ABF:s regi och har nu funnits i över 35 år. Bandet består i dag av cirka femton medlemmar. Bandets förstesaxefonist  och kapellmästare är sedan starten Timo Rahkonen, som är välkänd bland Trollhättans jazzentusiaster. Bandets vokalissa är Stina-Britt Bjök och i bandet spelas även trumpet, trombon, piano, bas och trummor. Konsertprogrammet är oftast en blandning av klassisk storbandsmusik och storbandspop och kanske har de ett av västra Sveriges största notbibliotek, med bortåt 800 arrangemang, i sin repertoar. 

ABF Swinging Big Band på scen.

SÖNDAG 14 AUGUSTI: Vänerkvintetten

Vänerkvintetten är en brasskvintett med medlemmar från Vänerns kust i Dalsland och Värmland. Vänerkvintetten har varit aktiv sedan 2017, gruppens medlemmar har musikutbildning från musiker- och instrumentlärar-programmet, samt musiklinje på Malmö musikhögskola, Göteborgs musikhögskola, Birmingham consvervatoire, Ingesunds musikhögskola, Ingesunds folkhögskola och Sjöviks folkhögskola. Gruppens medlemmar är aktiva i olika musikaliska sammanhang i Värmland och Dalsland. 

Vänerkvintetten har gett konserter i, på och utanför kyrkor runt om i regionerna, på Kulturbruket på Dal, spelat på Pilgrimspop vid Skalåsknatten, vid bröllop, frierier och samarbetat med Kulturskolor. Vi bjuder på blandad repertoar – allt från örhängen som tex filmmusik, transkriberade klassiker och orginalmusik för brasskvintett. 

Vänerkvintetten står uppställda med sina instrument framför en vatten-horisont.

Sommarmusik görs i samarbete mellan Dalsland Center och Kulturbruket på Dal, där Dalsland Center står till förfogande med lokal och ljudanläggning och Kulturbruket på Dal ansvarar för anmälningar och administration.

KONTAKT

Kulturbruket på Dal: info@kulturbruketpadal.se / 0530-182 78
Dalsland Center: tourism@mellerud.se / 0530-189 90 / 0530-189 92