PROGRAM

Sommarmusik i Dalsland Center 2023

Alla konserter startar klockan 16.00 och varar 45-50 minuter. Biljetter säljs i direkt anslutning till konserten och artisten/gruppen ansvarar för detta. Biljetterna kostar  80 kr för vuxna och 40 kr för barn/ungdom tom 19 år. Konserterna äger rum i Kalandersalen på Dalsland Center, Håverud.

OBS! Detta gäller om inget annat uppges, se detaljer för varje konsert i programmet nedan.

Söndag 25 juni: Sarah Isgren

Sarah Isgren är singer/songwriter med hjärtat i country, folk och visor. Programmet ”Time after time” bjuder på tolkningar av bland annat Eva Cassidy och Katie Melua samt egna låtar. 

Sarah Isgren tittar in i kameran. Hon har utsläppt hår och smycken på sig.

Tisdag 27 juni: Schlagerkavaljererna – vi har en liten melodi!

Lustiga och sentimentala. Politiska och romantiska. Här utlovas en underhållande och berörande show med sånger från vevgrammofonens tid, med koreografi, stämsång och dramatiska gestaltningar.

Repertoaren funkar bra till både pilsnerkorv och champagne med en publik bestående av unga, gamla, skäggiga hipsters, vänster- och högerorienterade feminister, före detta Swingpjattar och Nalenbönor. Alltså meningsfullt för de allra flesta…

Erik Drougge, sång, fiol och stepp, är musiker och artist som musicerat och agerat i en mängd olika teater-, musikal-, opera-, och balettuppsättningar runt om i Sverige.

Magnus Marcinkowski Pettersson, sång och gitarr, är musiker och artist med en bred repertoar av både eget material och sånger ur genres som folkmusik, visor, etnisk musik, pop, rock, jazz och teatermusik.

Erik Drougge och Magnus Marcinkowski Pettersson är fotograferade från sidan, de håller i en gitarr respektive en fiol. Det är ett svartvitt foto.

Torsdag 29 juni: JOSEFIN CEDERWALL OCH PETER TORNBORG

Med Josefin Cederwall och Peter Tornborg och kanske någon liten hemlig gäst!

Följ med i en hissnade berg och dalbana och låt dig ryckas med i en snurrig musikkarusell. En upplevelse där olika musikstilar respektlöst blandas. Alla känslor och smaker får sitt. Ingen slipper undan. Pangnummer från Grand Opera, irländska sånger, Music Hall, Musical, Jazz och liten visa. Ackompanjerat av egeninspelade bakgrunder med åtskilliga akustiska instrument. En föreställning med mycket humor och improvisationer. ”Den som en gång drabbats av Josefin Cederwall in action glömmer henne aldrig- en av landets  oblygaste aktriser och… vackraste sopranröster.” Detta vill du inte missa, för nu blir det åka av!
Ett programblad där det står vla "Operaprimadonnan & Gatumusikenaten" med en bild på Josefin och Peter.

Lördag 1 juli: Roberts Pianobar

Roberts Pianobar tar oss med på en hundraårig tidsresa, med en blandad musikkompott av välkända covers, genom Roberts one man band på sång och piano. Allt från boogie woogie, rock and roll och Elvis till disco, country, schlager, dansband och visor. Allt för att sprida musikalisk glädje med livemusik och skapa en avslappnad miljö för publiken.

Robert sitter framför en synth med en mick i stativ .

Tisdag 4 juli: Halv Special

Ett jazzband med rötter från Bohuslän/Dalsland som spelar bland annat jazz och folkmusik. Kvintetten består av piano, trummor, bas, gitarr och munspel. Och så sjunger de själva förstås och har ibland gästartist!

Jazzgruppen Halv Special i ett collage där deras namn och instrument står utskrivna.

Torsdag 6 juli: Stig-Arne Larsson

Stig-Arne Larsson spelar, sjunger och skriver egen musik. Utöver eget material spelar han blandad musik allt från visa till lite rock-60 tal och dansbandsmusik.

Stig-Arne började spela i dansband vilket startade 1973 och som hette Stig-Inges orkester. De gjorde flera LP-skivor och kassetter, och turnerade flitigt på 1970 och 80 talet. Sedan blev det Accent orkester från Mellerud i 20 år och han hade även ett band som hette Hobbygänget.

Stig-Arne sjunger och spelar gitarr, klaviatur och dragspelet brukar få hänga med också som ett bra komplement. Han gör sin egen bakgrundsmusik till det han framför, men spelar också vissa låtar helt akustiskt.

Stig-Arne Larsson sitter på en sten framför en buske och spelar elgitarr.

LÖRDAG 8 juli: Chris Erik Band

Chris Erik Band spelar egenskriven musik med inspiration av band/artister som Chick Corea Elektric Band, Tom Scott, Toto och Yellowjackets. Chris Erik Band är en jazz fusion-kvintett som består av: Christoffer Eriksson trummor, Mats Liljedahl saxofon, Alexander Granlund gitarr, Edvin Dannäs keys, Simon Sidén bas.

De fem medlemmarna i Chris Erik Band står framför ett rött draperi och skrattar in i kameran.

Söndag 9 juli: Ute & Alban Faust – Northern Winds

En folkmusikalisk resa genom (Väst-) Sverige och Norden

I tre decennier har Alban Faust stått på Europas scener både som solist och med olika band. Förutom flera priser för sitt arbete med traditionell musik tilldelades han 2009 titeln ”Riksspelman”. Mycket utav hans musik finns manifesterat på ett större antal cd-skivor. Utöver det försörjer han sig som instrumentbyggare.

Sedan länge spelar han också tillsammans med sin fru Ute i olika formationer och båda har nyss kommit hem från en gemensam turné genom Tyskland och Schweiz. Ute och Alban ägnar sig passionerat åt den nordiska musiken: från polskans magiska rytmer till brudmarschernas kraftfulla harmonier till melankoliska, vemodiga sånger. Låt Ute och Alban ta dig med på en underbar resa genom sina svenska hemtrakter, för det är mer än bara en ren musikalisk upplevelse: det berättas om spelmän, deras liv och låtar och mer därtill.

Alban Faust: nyckelharpa, säckpipa, gitarr, sång
Ute Faust Thomas: Bb och C klarinett, säckpipa

Ute och Alban Faust står med klarinett respektive nyckelharpa mot en svart bakgrund.

Tisdag 11 juli: Jonny de Capretz

Jonny började spela 60-tals musik i bandet Thunders, året var 1963. Efter några års lärarutbildnig återkom han som musikant i dansbandet Sebbes och Festduon Partys under hela 80-talet. Det blev även bandet Arthur Art, text och musik av konstnären Eddie Tjeno. Började även sjunga och spela för pensionärer, då i Malmö under 2000-talet. 2016 flyttade han från Skåne och blev bosatt i Dalsland. I Dalsland visor/vispop bl.a samarbete med Lars Nilsson i Mellerud.

Jonny de Crapetz spelar på sin gitarr och tittar när i en pärm.

Torsdag 13 juli: Dick Johansson

Dick Johansson kommer att bjuda på en eftermiddag med Cornelis och svenska visor. Han jobbar som heltidsmusiker och har spelat med kända svenska artister som Mikael Rickfors, Dan Hylander, Nick Borgen, Lalla Hansson och Robert Wells.
Dick Johansson står på scen och sjunger och spelar gitarr.

Lördag 15 juli: Fredrik Almqvist

En repertoaren i Charlie Normans anda. Norman skulle fyllt 100 år 2020, när pandemi och annat slog till. Så en försenad hyllning till en vän och musikalisk förebild. 
 
Solokonsert med Fredrik Almqvist eller i sällskap av basisten Hans Björkander och trummisen Lars-Olof Svensson.
Fredrik Almqvist sitter vid ett piano och tittar in i kameran.

Söndag 16 juli: Close Enough

Close Enough är ett i huvudsak Vänersborgsbaserat bluesband som har spelat  ihop i 10 år och spelar  blues i sin egen tappning. ”Inte som  originalet – men jädrigt nära” – därav bandnamnet. Dels traditionell 12 takters blues, men de försöker även hitta lite mer originella varianter av blues. 

Bandet består av Håkan Lindén sång, Mariann Caping  gitarr, sång, munspel, Henrik Stålheim gitarr, Erik Henriksson bas och Mats Axelsson trummor.
Close Enoughs medlemmar står framför en tegelvägg. De är klädda i mörkblått, svart och vitt.

TISDAG 18 juli: PAPA RAY

Papa Ray är ett band med rötterna i Vänersborg som återuppstått efter många års vila och nu är på väg mot nya höjder. Publiken kan vänta sig en mysig konsert med behagliga toner och influenser från såväl amerikansk rootsmusik som mjuk retrorock. 

Biljettpris: 50 kr för vuxna, fri entré för barn/ungdomar tom 19 år

Papa Rays fem medlemmar i ett svartvitt collage.

Torsdag 20 juli: Hoola, Afzelius och Wiehe

Skåningarna Jonny de Capretz och Lars Nilsson framför låtar skrivna av Mikael Wiehe och Björn Afzelius, inklusive låtar inspelade av Hoola Bandoola Band där deras karriärer började på allvar. Det blir känt och mindre känt, samt lite berättelser kring upphovsmännen och låttexterna.

Jonny och Lars är båda 70+-are och har spelat tillsammans i ett halvt dussin år, och var för sig sedan 1960-talet. Båda skryter med personliga kopplingar till Hoola. Jonny träffade Björn innan gruppen bildades och Lars lånade, vid en av Gärdesfesterna, ut sin mandolin till gruppen.

Jonny och Lars sitter bredvid varandra i en hammock.

Lördag 22 juli: Jag och Jenny

Jag och Jenny kommer tillbaka till Sommarmusik i Dalsland Center! Denna gång vill de framföra låtar som är helt önskade av publiken.  Bandet kommer att spela 3-4 låtar och under tiden får publiken tänka ut något stycke/låt/sång de vill höra. En klassisk önskestund helt enkelt!
 
De som spelar heter: 
Jenny Pettersson, sång
Kristian Karlsen, piano
Andreas Bäckman, bas
Peter Johansson, trummor
Fyra personer står framför ett svart draperi och ler in i kameran.

Söndag 23 juli: Skogsbusen

Skogsbusen är en folkmusiksduo som spelar melodiska, vackra och vemodiga stycken främst från Dalsland, Finnskogen och Hälsingland. Duon består av Tom Cubbin på nyckelharpa och Alex Rawlins på fiol.

Biljettpris: 60 kr för vuxna, 30 kr barn/ungdomar tom 19 år

Tom Cubbin med nyckelharpa och Alex Rawlins med fiol står framför en röd husvägg och ler.

Tisdag 25 juli: Marita Ingvarsdotter & Sven-Erik Gustavsson

Marita Ingvarsdotter (sång) och kompanjonen
Lars-Erik Gustavsson (gitarr) bidrar med både
moderna visor och klassiker från Evert Taube.

Lars-Erik och Marita står bredvid varann och tittar leende in i kameran.

Torsdag 27 juli: John H Johansson

John H Johansson spelar och sjunger 60-talslåtar, Sven-Ingvars, Dan Andersson och Evert Taube med mera.
John Johansson sjunger i en mikrofon och spelar gitarr. Framför honom står en laptop.

Lördag 29 juli: Ruben Nilsson – en av de största

I år är det 130 år sedan Ruben Nilsson föddes. Ruben var enligt Fred Åkerström, i sällskap med Bellman, Sveriges genom tiderna främste visdiktare. ”Åkare Lundgrens begravning”, ” Fimpen och tändstickan” och ”Den okände soldaten” är bland de av hans visor som fortfarande sjungs.

Ruben Nilsson arbetade länge som plåtslagare. Parallellt gjorde han sig ett namn som konstnär och skrev visor. Uppmuntrad av Wilhelm Moberg kom 1935 hans första vissamling ”Vanvördiga visor” som såldes i 150 000 exemplar. Det kom ytterligare två samlingar.

Ruben spelade aldrig själv in sina visor, men det gjorde Fred Åkerström, som fyllde två hela LP med dem.

Lars Nilsson berättar om Ruben Nilsson och hans liv, spelar ett urval av hans visor och läser att par av hans icke tonsatta dikter.

Lars Nilsson står framför en klippvägg med sin gitarr.

Söndag 30 juli: Duo Lif & Simon

En nyskapad duo med Lif Magnusdottir på sång och piano, Simon Bertilsson på träblås. De träffades på S:t Sigfrids folkhögskola och pluggar nu tillsammans på Musikhögskolan i Malmö. De har spelat med varandra mycket i olika projekt men har nu valt att fokusera på duo-spel! De kommer att spela egenskriven musik som är inspirerad av folkmusik, visa, och även lite jazz!

Simon Bertilsson och Lif Magnusdottir står framför en vägg av murgröna, de ler och Lif tittar på Simon. Det är ett svartvitt foto.

Tisdag 1 augusti: Skymningsfolket

Skymningsfolket är ett band som består av Magdalena Bergman och Veronica Dahlman. Med rötter i Göteborg och anknytning till Dalsland sammanstrålade de på Musikhögskolan, där de började sjunga ihop för drygt 10 år sedan. Med stämsång och piano som bas skriver och producerar de pop på svenska. 
 
Med ett innerligt vemod och en vilja att berätta och beröra står de på Kalanderscenen med både nya och gamla låtar samt en och annan lånad! 
Två kvinnor sitter på en klippa vid havet, det är en svartvit bild.

Torsdag 3 augusti: Dalslands Spelmansorkester

Dalslands spelmansorkester växte fram ur spelmansförbundets spelträffar. De drygt 15 medlemmarna trakterar fioler, klarinett, säckpipa, flöjter, gitarr och bas. Orkestern har en stor och bred repertoar med den dalsländska spelmansmusiken som kärnan. Orkestern leds av riksspelmannen Alban Faust, och har bland annat spelat i Norge och Tyskland, förutom i Västsverige. En samspelt orkester som är värd att upplevas.

Dalslands Spelmansorkester spelar på en lila-rosa upplyst scen.

Lördag 5 augusti: Nu är det gott att leva

Kända och okända visor av den fantastiske musikern, diktaren, poeten, estradören och kompositören Olle Adolphson.

Åsa Johansson är med i grupper som STRÅF och Slabang. Hon bidrar denna gång med sång, violin, dragspel och piano. Johan Ludvig Rask är frilansande musiker, driver Rabbit Hole Studios och är även medlem i bandet Seaweed Meadows. Denna konsert spelar han gitarr och slagverk, samt sjunger. Både Åsa och Johan är med i Sångensemblen Amanda som erhöll Olle Adolphsonstipendiet 2016 och i Maia-ensemblen i Brewhouse | Göteborg. Både Åsa och Johan är medlemmar i den nyskapande kören Sångensemblen Amanda, som 2016 mottog Olle Adolphsonstipendiet i Stockholm.

”Åsa och Johan presenterar Olle Adolphsons visor och dikter på ett lekfullt sätt men med allvar och ömsinthet.”
“En finstämd högklassig resa genom genom Olle Adolphsons liv och diktning.”
“Deras röster blandades helt underbart.”
www.johanssonraskmusik.se
Åsa Johansson i blommig blus och Johan Ludvig Rask i rutig skjorta. Johan håller en gitarr.

Söndag 6 augusti: Trio Knarrby

”Vi är en dalsländsk jazz- och improvisationstrio. Vi är alla från närområdet och hittade varandra för ett år sedan genom S:t Sigfrids folkhögskola som vi alla studerat vid! Musiken som vi spelar är mestadels egenkomponerad och är ofta inspirerad av den dalsländska naturen; sjöar och vattendrag har varit ett genomgående tema. Vi vill i vår konsert ta med publiken på små utflykter/inflykter genom kompositionerna och improvisationerna!”
 
Simon Bertilsson, saxofon
Jakob Evert, kontrabas
Linus Axelsson, trummor
Trio Knarrby spelar sax, kontrabas och trummor. Det är ett svartvitt foto.

Tisdag 8 augusti: Trio Mångfald

Trio Mångfald består av Claudia Winkler fiol, Lisa Barry viola och Daniela Müller cello. Musikerna studerar alla på olika universitet i Tyskland (Hamburg, Leipzig, Freiburg och Stuttgart) och spelar i olika symfoni- och operaorkestrar i Europa. Claudia bor utanför Mellerud sedan två år tillbaka och Daniela spenderar alla sina semestrar i Sverige.

Program:
Franz Schubert, Trio i B-Dur, D 581
Zoltan Kodaly, Intermezzo i G-moll
Ludwig van Beethoven, Trio i C-moll, opus 9, Nr. 3

Ett collage av Claudia Winkler med fiol, Lisa Barry med viola och Daniela Müller med cello.

Torsdag 10 augusti: Caroline Anderberg

Carro Anderberg är idag en lokal uppskattad artist. Hon kommer tillbaka till kalandersalen för tredje året i rad. Carro beskriver sig själv som en countryböna och skriver sin egen musik där texten är i stort fokus. Till kalandersalen kommer hon solo men krutet sparar hon inte på.
Carro Anderberg står skrattande framför en William Morris-tapet iklädd hatt och en brun läderjacka.

Lördag 12 augusti: Zandra & Emil Ernebro

Emil Ernebro, med rötterna i Bengtsfors, är en fingerspelsgitarrist som studerat akustisk gitarr i två år på Musicians Institute i Los Angeles. Där vann han priset Ouststanding Player och därefter har han fått flera utmärkelser. Hans spelstil, ”fingerstyle”, innebär att
melodi, kompgitarr och basgångar kan spelas samtidigt om man är skicklig nog. Emil har uppträtt i TV i olika sammanhang, i somras i Allsång på Skansen. Han har hittills gjort tre soloalbum, samt ett album tillsammans med munspelsvirtuosen Filip Jers.

Zandra Ernebro är sångerska med utbildning i Sverige och på Musicians Institute i Los Angeles och har en bred erfarenhet som frontfigur i rockband och som soloartist i många sammanhang och i olika genrer. Bland annat med världsgitarristen Jim Nichols i Nashville, Tennessee.

Zandra och Emil har under de senaste åren gjort mer än tvåhundra framträdanden tillsammans på konserter och i andra sammanhang, exempelvis i Helen Sjöholms och Jojje Wadenius sommarshow. De framför eget material och tolkar också gamla och nyare låtar inom blues, jazz, country och pop.

Biljettpris: 100kr för vuxna och 50kr för barn/ungdom tom 19 år

Emil Ernebro spelar gitarr och Zandra Ernebro sjunger på en rött upplyst scen. De ser glada ut.

Söndag 13 augusti: TREEHUGGER & ALBAN FAUST

Ett möte mellan svensk och amerikansk folkmusik!

Var med på en spännande resa när två välkända dalsländska
kulturarbetare äntligen får mötas i en inspirerande förening! För den som mot förmodan missat detta så har vi här två artister som
sannerligen brinner för sin konst:

Treehugger (Kristoffer Emanuelsson) har under många år ägnat sig åt att gräva efter skatter djupt nere i den amerikanska folkmusikmyllan. Detta har lett bl.a. till många inspirationsvistelser och turnéer i USA. Han tolkar nytt och gammalt inom amerikansk folkmusik, samt egenskrivet material influerat av folk, blues, oldtime och country. Han driver och bor på Vänna Gård i norra Dalsland.

Alban Faust har stått på Europas scener både som solist och med olika band i mer än tre decennier. Förutom flera priser för sitt arbete med traditionell svensk musik tilldelades han 2009 titeln ”Riksspelman”. Mycket utav hans musik finns manifesterat på ett större antal cd-skivor. Han bor sedan 1992 i Ör Frestersbyn, på ”slätta”, där han också har sin instrumentbyggarverkstad.

Treehugger: open back banjo, gitarr & (mycket själfull!) sång
Alban Faust: gitarr, nyckelharpa & sång (+säckpipa?).

Treehugger sitter i en soffa under ett snedtak och spelar banjo.
Alban Faust sitter framför en mick och spelar gitarr. Han har på sig en svart basker.

Sommarmusik görs i samarbete mellan Dalsland Center och Kulturbruket på Dal, där Dalsland Center står till förfogande med lokal och ljudanläggning och Kulturbruket på Dal ansvarar för anmälningar och administration.

KONTAKT

Kulturbruket på Dal: info@kulturbruketpadal.se / 0530-182 78
Dalsland Center: tourism@mellerud.se / 0530-189 92

Kulturbruket på Dal Logga