PROGRAM

Sommarmusik i Dalsland Center 2024

Alla konserter startar klockan 16.00 och varar 45-50 minuter. Biljetter säljs i direkt anslutning till konserten och artisten/gruppen ansvarar för detta. Biljetterna kostar  80 kr för vuxna och 40 kr för barn/ungdom tom 19 år. Konserterna äger rum i Kalandersalen på Dalsland Center, Håverud.

OBS! Detta gäller om inget annat uppges, se detaljer för varje konsert i programmet nedan.

LÖRDAG 29 JUNI: Ute & Alban Faust – Northern Winds

En folkmusikalisk resa genom (Väst-) Sverige och Norden

I tre decennier har Alban Faust stått på Europas scener både som solist och med olika band. Förutom flera priser för sitt arbete med traditionell musik tilldelades han 2009 titeln ”Riksspelman”. Mycket utav hans musik finns manifesterat på ett större antal cd-skivor. Utöver det försörjer han sig som instrumentbyggare.

Sedan länge spelar han också tillsammans med sin fru Ute i olika formationer och båda har nyss kommit hem från en gemensam turné genom Tyskland och Schweiz. Ute och Alban ägnar sig passionerat åt den nordiska musiken: från polskans magiska rytmer till brudmarschernas kraftfulla harmonier till melankoliska, vemodiga sånger. Låt Ute och Alban ta dig med på en underbar resa genom sina svenska hemtrakter, för det är mer än bara en ren musikalisk upplevelse: det berättas om spelmän, deras liv och låtar och mer därtill.

Alban Faust: nyckelharpa, säckpipa, gitarr, sång
Ute Faust Thomas: Bb och C klarinett, säckpipa

Ute och Alban Faust står med klarinett respektive nyckelharpa mot en svart bakgrund.

SÖNDAG 30 JUNI: VISOR MED VOKALTRIO MYR

Myr” är en vokaltrio som består av Dina Grundberg (SE), Maja Sundell (SE) och Julie Forbord Skagen (NO). Sångerskorna träffades under sina studier på Musikhögskolan i Göteborg och framför noggrant utvalda folksånger, visor och koraler från Sverige och Norge i egenskrivna arrangemang. Sångerskorna har sina rötter i jazzmusiken, men brinner också för den nordiska folkmusiken och dess vokala tradition. Med utgångspunkt i textens berättelser, skapar gruppen nya spännande arrangemang där traditionella melodier blandas med improvisation och moderna klanger där kärleken till musiken är den gemensamma drivkraften.

Sopran – Maja Sundell

Mezzo – Dina Grundberg

Alt – Julie Forbord Skagen 

thumbnail_Vokaltrio

TISDAG 9 JULI: Jonny De Crapetz

Musik från det ljuva 60-talet!

Jonny började spela 60-tals musik i bandet Thunders, året var 1963. Efter några års lärarutbildnig återkom han som musikant i dansbandet Sebbes och Festduon Partys under hela 80-talet. Det blev även bandet Arthur Art, text och musik av konstnären Eddie Tjeno. Började även sjunga och spela för pensionärer, då i Malmö under 2000-talet. 2016 flyttade han från Skåne och blev bosatt i Dalsland. 

I år bjuder Jonny på ett sångprogram kring 60-talets popmusik, främst av artister från England och USA!

Jonny de Crapetz spelar på sin gitarr och tittar när i en pärm.

TORSDAG 11 juli: Roberts Pianobar

Roberts Pianobar tar oss med på en hundraårig tidsresa, med en blandad musikkompott av välkända covers, genom Roberts one man band på sång och piano. Allt från boogie woogie, rock and roll och Elvis till disco, country, schlager, dansband och visor. Allt för att sprida musikalisk glädje med livemusik och skapa en avslappnad miljö för publiken.

Robert sitter framför en synth med en mick i stativ .

LÖRDAG 13 JULI: Stig-Arne Larsson

Stig-Arne Larsson spelar, sjunger och skriver egen musik. Utöver eget material spelar han blandad musik allt från visa till lite rock-60 tal och dansbandsmusik.

Stig-Arne började spela i dansband vilket startade 1973 och som hette Stig-Inges orkester. De gjorde flera LP-skivor och kassetter, och turnerade flitigt på 1970 och 80 talet. Sedan blev det Accent orkester från Mellerud i 20 år och han hade även ett band som hette Hobbygänget.

Stig-Arne sjunger och spelar gitarr, klaviatur och dragspelet brukar få hänga med också som ett bra komplement. Han gör sin egen bakgrundsmusik till det han framför, men spelar också vissa låtar helt akustiskt.

Stig-Arne Larsson sitter på en sten framför en buske och spelar elgitarr.

SÖNDAG 14 juli: PAPA RAY

Papa Ray är ett band som står med ena foten stabilt rotad i den akustiska rootsmusiken och den andra i countryrocken, medan händerna sträcker sig mot outforskade ljudlandskap. Det jordnära samspelar med det atmosfäriska. Bandet startades i Vänersborg 2008 och är efter en längre paus nu tillbaka med ny musik och fyllda segel. 

thumbnail_8a913aaf-36fd-4816-a056-f225cb46187b

torsdag 18 juli: lars nilsson

Musik och berättelser från Irland!

En knapp timme med sånger och låtar från den gröna ön. Allt från gamla traditionella pubsånger, över låtar kopplade till Irlands historia till ESC-schlagers och U2, uppblandat med historia och anekdoter. Ni får stifta bekantskap med Irlands svar på Bach, Påskupproret 1916, den mest framgångsrike av alla ESC-deltagare och mycket mer. Det blir både sånger och instrumental musik.

Lars Nilsson började intressera sig för irländsk musik i slutet på 1960-talet och spelat den regelbundet sedan dess, både solo och i grupper som Belila (Haninge), Still No Bagpipes (Skaraborg) och The Ire-ish Trio (Mellerud). I Håverud har han med sig sin gitarr, samt mandolin, irländsk bouzouki, tenorbanjo och ett knippe tennflöjter.

Bouzouki

LÖRDAG 20 JULI: CORNWALL & PETRÉN

Gitarrbaserad pop med influenser från rock och soul!

Cornwall & Petrén är en Uddevalladuo som består av Chris Cornwall (sång) och Daniel Petrén (gitarr, sång). Chris passion för soul och rock och Daniels bakgrund som klassisk gitarrist och vissångare märks i den musik de skapar tillsammans. Det är gitarrbaserad pop, som andas både vemod och spelglädje.

Chris och Daniel har spelat ihop sedan 2018, 2020 släppte Cornwall & Petrén eget material för första gången. I maj 2021 utsågs de för andra året i rad som en av fem artister att tävla i regionfinalen i P4 Nästa i P4 Väst. 

De bjuder på blir en skön mix av eget material och tolkningar av musikaliska favoriter i närliggande genrer.

Cornwall & Petrén på Spotify (klickbar länk)

thumbnail_Cornwall & Petrén 2021

Söndag 21 JULI: NYSTRÖMS

Nyströms spelar countrymusik och tolkar kända låtar av Bellamy Brothers, Vince Gill, Billy Ray Cyrus,  John Denver, Alan Jackson med flera.  

ENTRÉ
Vuxna: 80 kr
Ungdomar 13-19 år: 40 kr
Barn under 12 år: Fri entré

Bild2

TISDAG 23 JULI: ANDREAS HELLKVIST

Solokonsert på hammondorgel!

Virtuost, lekfullt och fullständigt hängiven musiken – Andreas Hellkvist lämnar sällan någon oberörd efter en konsert på sin hammondorgel. Han har utvecklat en nära nog unik stil som väcker häpnad och beundran, både i Sverige och runtom i världen. Dels med den rent tekniska behärskningen av instrumentet, där händerna hanterar manualer och reglage samtidigt som vänsterfoten nästan dansar fram över pedalerna. Dels med spelglädjen, spontaniteten och inlevelsen som gör framträdandet även till en visuell upplevelse. Repertoaren innehåller allt mellan jazz, blues och gospel, pop och egna kompositioner.

ENTRÉ
Vuxen: 100 kr
Barn (under 15 år): 50 kr

andreas-orgelparty-falun-1

Torsdag 25 juli: John H Johansson

John H Johansson spelar och sjunger 60-talslåtar, Sven-Ingvars, Dan Andersson och Evert Taube med mera.
John Johansson sjunger i en mikrofon och spelar gitarr. Framför honom står en laptop.

Lördag 27 juli: Sune & Daniel

Sune Hallsten (poet/rappare) och Daniel Petrén (gitarrist/sångare) spelar akustisk hiphop på svenska. Ett program som blandar hiphop, visa, pop och psalmer. Det är avskalat och enkelt, med fokus på text, melodi och sväng. En gitarr och två röster.
 
Publiken kan förvänta sig en avskalad akustisk konsert med både lugnare låtar och sådana med mer sväng och fart. En röd tråd är att fokus ligger på text och budskap. Texterna rör de stora frågorna i livet som relationer, kärlek och samhällsengagemang.
 
Mer info och klipp:
Sune & Daniel 2

SÖNDAG 28 juli: INGMARIE ROMELL & ANN-CATRINE PERSSON

Ingmarie Romell och Ann-Catrine Persson sjunger visor: allt från folkvisor och vackra ballader till humoristiska och bondkomiska visor, uppblandat med nyckelharpslåtar.

De bor i Lilla Edet respektive Trollhättan och har sjungit och spelat tillsammans mer eller mindre sedan 80-talet. Större delen av repertoaren är sådana visor som inte hörs så ofta, men en och annan av de mera välkända visorna förekommer.

2001 fick vi nöjet att ta emot stipendium ur Gösta Taubes minnesfond. Samma år blev Ingmarie också utnämnd till riksspelman på nyckelharpa. Övriga instrument som vi spelar är gitarr, bas, piano och blockflöjt.

Hemsida: www.anncatrineochingmarie.se/lyssna

Ann-Catrine och Ingmarie maj 2018

TISDAG 30 JULI: 2 x Karlsson

2 X Karlsson består av sångerskan Viktoria och pianisten Roger Karlsson från Bengtsfors. En konstellation som musicerat i några år (och dessutom lever tillsammans). Värmlandsfödda Viktorias uttrycksfulla röst kompletteras av Rogers följsamma pianospel. Det blir en stund med finstämda visor, folkmusik och jazz. Låtar där texten är lika viktig som musiken. Musik av O. Adolphson, E. Taube, N. Strömstedt, M. Legrand och många fler.

Torsdag 1 augusti: Dalslands Spelmansorkester

Dalslands spelmansorkester växte fram ur spelmansförbundets spelträffar. De drygt 15 medlemmarna trakterar fioler, klarinett, säckpipa, flöjter, gitarr och bas. Orkestern har en stor och bred repertoar med den dalsländska spelmansmusiken som kärnan. Orkestern leds av riksspelmannen Alban Faust, och har bland annat spelat i Norge och Tyskland, förutom i Västsverige. En samspelt orkester som är värd att upplevas.

Dalslands Spelmansorkester spelar på en lila-rosa upplyst scen.

Lördag 3 AUGUSTI: PAUL FORSÉN

Paul Forsén bor i Dals Rostock och är en gammal trubadur som skrivit många egna visor och sånger. Han kommer till Håverud med två gitarrer  och en bukett visor av färggrant innehåll. I programmet bjuder han på både humor, eftertanke, allvar och hjärtevärmande.
 
Sångerna är både egna och andras, vissa är tonsatta dikter där Paul står för musiken och hans fru står för texten, det kan också vara gammal känd musik med ny text av Paul.
Min bild 1

Söndag 4 AUGUSTI: FREDRIK ALMQVIST TRIO

Ett gäng som hyller Charlie Norman, Jan Johansson och andra jazzmusiker!

Trion består av Fredrik Almqvist, Jari H (trummor) och Hans Björkander (bas).
20240409_194521

TISDAG 6 AUGUSTI: Close Enough

Close Enough är ett i huvudsak Vänersborgsbaserat bluesband som har spelat  ihop i 10 år och spelar  blues i sin egen tappning. ”Inte som  originalet – men jädrigt nära” – därav bandnamnet. Dels traditionell 12 takters blues, men de försöker även hitta lite mer originella varianter av blues. 

Bandet består av: Ulf Axelson (sång), Mats Axelsson (trummor), Erik Henriksson (bas), Mariann Caping Stener (gitarr, sång & munspel) och Henrik Stålheim gitarr.

Vi utlovar en timme med skön, medryckande och variationsrik blues!!
Close1

TORSDAG 8 AUGUSTI: LARS NILSSON

Berättelsen om Dan Andersson!

Både kända och okända visor av en av våra mest älskade diktare, inramat av berättelsen om hans allt för korta liv.

Allt framför av Lars Nilsson, en 70+are som spelat offentligt i mer än 50 år, både på egen hand och i grupper som Still No Bagpipes, Ire-ish Trio och Dalslands Spelmansorkester.

Bokcafé 2023 - Doris bild

LÖRDAG 10 AUGUSTI: REED ORGAN COMBO

Reed Organ Combo från Trollhättan/Vänersborg spelar härlig orgeljazz med stort utrymme för improvisationer. Repertoaren är bred med många  jazz-standards men även Beatles-låtar med egna finurliga arrangemang. Bandet består av Sven Ericson (orgel), Attila Sasvari (tenorsaxofon och tvärflöjt), Per Orvang (elgitarr), Conny Engman (elbas) och Mats Berggren (trummor).

Sven har spelat i band från 60-talet, allt mellan pop, dansmusik, storband och nuvarande jazzkombo. Även om han spelat mycket piano genom åren så trivs han bäst bakom sina orglar. Attila är född i Ungern där han även är utbildad på Musikhögskolan. Numera pensionerad musiklärare men har även spelat professionellt på 60-70-talet. Stor erfarenhet från alla musikaliska sammanhang.

Conny är en lokal musikprofil som spelat mycket både dans och pop/rock genom åren. Per är musiklärare med utbildning på Musikhögskolan. En mycket rutinerad och välkänd gitarrist som medverkar i många konstellationer. Mats var med i första årskullen av elever på trummor/slagverk i Trollhättans musikskola. Spelar gärna alla musikstilar och är aven en hygglig violinist.

Alla har ett starkt gemensamt intresse av att spela jazz och det märks tydligt att bandet trivs tillsammans. Reed Organ Combo är som ett musikaliskt vattenhål.

ROC_2023__poster

SÖNDAG 11 augusti: SVANEFJORDKVARTETTEN

Svanefjordkvartetten består av Claudia Winkler och Lisa Barry fiol, Krassimira Krasteva cello och Martin Höfler altfiol. Musikerna studerar alla på olika universitet i Tyskland (Hamburg, Leipzig, Freiburg och Stuttgart) och spelar i olika symfoni- och operaorkestrar i Europa. Program: Schubert Kvartett Nr. 9 i G-moll D 173 och Tschaikovsky Kvartett Nr. 1 i D-Dur op. 11.

Svanefjordkvartetten

Sommarmusik görs i samarbete mellan Dalsland Center och Kulturbruket på Dal, där Dalsland Center står till förfogande med lokal och ljudanläggning och Kulturbruket på Dal ansvarar för anmälningar och administration.

KONTAKT

Kulturbruket på Dal: info@kulturbruketpadal.se / 0530-182 78
Dalsland Center: tourism@mellerud.se / 0530-189 92

Kulturbruket på Dal Logga